Er zijn hier ondertussen al een aantal baksels de revue gepasseerd, de ene al wat zoeter dan de andere, maar tot op heden had ik nog nooit een gewoon brood gebakken. Het werd dus hoog tijd om de mouwen op te sloven en een meergranenbroodje te bakken.
Ingredienten
- 500 gram meergranen-meel
- 280 ml water
- 22 gram verse gist
- 15 gram margarine
- 10 gram zout
- 1 koffielepel broodverbeteraar (optioneel)
Bereiding
- Meng de bloem met de gist en het water.
- Voeg er het zout, de broodverbeteraar en de margarine aan toe en kneed het geheel tot een elastisch geheel.
- Het deeg vervolgens opbollen, afdekken met plasticfolie/theedoek en gedurende een 40 minuten laten rijzen.
- Sla het deeg terug en kneed nog 1 à 2 minuten.
- Geef het deeg de gewenste vorm en leg het in de (ingevette) bakvorm (CBP B0700).
- Laat alles (afgedekt) voor een tweede keer rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
- Bestrooi het deeg met bloem en snijd het in.
- Bak alles af gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.
- Haal het brood uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.